Winnaars kleurwedstrijd brengen bezoek aan de kraamstal

Afgelopen weken hebben de drie winnaars van de kleurwedstrijd samen met hun ouders en broertjes en zusjes een bezoek mogen brengen aan de kraamstal van ons bedrijf.

In de kraamstal worden een keer in de vijf weken biggen geboren. De kraamstal bestaat uit 56 plaatsen en heeft vrijloop kraamhokken. Dat wil zeggen dat de de moedervarkens de ruimte hebben om me hun biggen rond te lopen in hun hok. Een vrouwelijk varken wordt een zeug genoemd. Een zeug is drie maanden, drie weken en drie dagen (115 dagen) drachtig. Tijdens en net na de geboorte van de biggetjes verblijft de zeug tijdelijk in een box om te voorkomen dat ze op de biggen gaat liggen. Ook kunnen de biggen rustig drinken. De biggen hebben in het kraamhok een eigen biggennest dat wordt verwarmd. Na een aantal dagen wordt de box omhoog geklapt en kan de zeug vrij rond lopen met zijn biggen. De zeug verblijft na de geboorte van haar biggen 30 dagen in deze stal samen met haar biggen. Een zeug heeft per keer gemiddeld 15 biggen. Dit wordt een toom genoemd. De pas geboren biggetjes drinken eerst twee weken melk bij de zeug en krijgen daarna snoepbrokjes. 

De winnaars hebben de zeugen en de pasgeboren biggetjes van dichtbij mogen bekijken en met de biggetjes mogen knuffelen. Na afloop was er nog wat te drinken en gingen de winnaars en hun broertjes/zusjes met een goodie-bag naar huis.

Wij bedanken de winnaars voor hun enthousiaste bezoek aan ons bedrijf!