Over ons

Onze boerderij “Wroethoeve” staat in het Brabantse Biezenmortel. Biezenmortel wordt grotendeels omgeven door landbouwgebied en natuur. De Loonse en Drunense duinen zijn het grootste zandverstuivingsgebied van Europa. Ook De Brand en De Leemkuilen liggen vlakbij en zijn Natura 2000 gebied.

Onze boerderij wordt omgeven door kleine bossen met voornamelijk kreupelhout en wegen waar Napoleon al gebruik van maakte! Ons bedrijf stamt uit het jaar 1934 en momenteel staat de 3e generatie van familie de Jong aan het roer. Gerard nam het bedrijf op zijn 22e over van zijn ouders, die het weer van hun ouders hadden overgenomen. Toentertijd was het een echt Brabants gemengd familiebedrijf met koeien, varkens en kippen. In 1986 trouwde Gerard met Marian en sinds die tijd wonen ze samen op de boerderij. Ze kregen 3 dochters en mogen zich inmiddels opa en oma noemen. Gerard en Marian startten destijds met 25 zeugen met bijbehorende biggen en vleesvarkens. In 1989 kochten zij er een vleesvarkensbedrijf in Rosmalen bij. In 2001 verkochten zij dit en verhuisden de vleesvarkens naar hun thuislocatie. Door de tijd heen werd dit steeds verder uitgebreid tot zich een mogelijkheid voordeed om het over een andere boeg te gooien. Gerard vertelt “We gingen op zoek naar een concept, omdat we niet meer voor de wereldmarkt wilden produceren. Het houden van varkens in een wroetstal sprak ons gelijk aan. De hele beleving in de stal is anders, de dieren kunnen hun natuurlijk gedrag “wroeten” vertonen. Daarnaast is er veel daglicht en hebben de dieren het goed.” Marian geeft aan: “We werken graag met andere boeren samen in een concept om zo gezamenlijk onze klanten te voorzien van een smakelijk en gezond stuk varkensvlees. Het is leuk om met afnemers het gesprek aan te gaan over de varkenshouderij, de kwaliteit van het vlees en elkaars manier van werken. Hiermee kweek je onderling begrip en geef je de afnemer nog meer redenen om het verhaal achter het stukje vlees te vertellen. Het mooie daarvan is dat het uiteindelijk leidt tot een verhoging van het dierenwelzijn.”

In 2022 werd de nieuwbouw van de varkensstallen afgerond. Onze biggetjes worden geboren in een BLK-stal. De zeugen die werpen zitten in een vrijloopkraamhok. Gerard vertelt trots; “Uniek aan onze kraamstal is het feit dat de zeugen vrij in hun hok kunnen bewegen en zelf kunnen bepalen waar ze gaan liggen op het moment van werpen. Naast de wroetstal voor de vleesvarkens hebben we ook voor de biggen een wroetstal gebouwd. Deze stallen zijn met de proefstalstatus gebouwd. De emissies van ammoniak en methaan worden aan de bron teruggedrongen. De uitstoot van deze emissies worden gemeten. Dit is goedgekeurd door RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).”

Wij zetten ons daarnaast in voor biodiversiteit op en rondom het erf. Naast nestkasten en bloemrijke akkerranden zijn we voornemens om in de toekomst tegenover onze boerderij een kikkerpoel met riet aan te leggen. Een mooie plek voor reigers en salamanders.